Huurtoeslag 2020

Betaaldatum en bedrag

Last update: 18-12-2019

Huurtoeslag is een financiële compensatie voor mensen met lagere inkomens om de huurkosten acceptabel te houden. Huurtoeslag wordt iedere maand uitbetaald door de Belastingdienst en vormt voor velen een broodnodige aanvulling op hun inkomsten. Overigens heeft niet iedereen recht op huurtoeslag en tevens is het bedrag wat je ontvangt afhankelijk van diverse factoren. Kom  alles te weten over huurtoeslag inclusief informatie over de uitbetaaldatum per maand in 2020, hoe lang het duurt voordat het geld op je bankrekening staat, de bedragen van de huurtoeslag, het aanvragen van huurtoeslag en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn.

Huurtoeslag

Voor veel mensen vormen de kosten voor een woning de hoogste maandelijkse kostenpost. Vooral voor hurende mensen met een lager inkomen zijn de huurkosten al snel te hoog. Om de huur van een woning betaalbaar te houden voor iedereen heeft de overheid de huurtoeslag in het leven geroepen. Huurtoeslag is een financiële steun voor mensen die te weinig verdienen voor het betalen van de huur van hun woning.

Betaaldatum 2020

Wanneer de huurtoeslag voldoende hoog is (meer dan 60 euro per jaar) word je maandelijks uitbetaald. Deze uitbetaling wordt op vaststaande dagen verricht. De uitbetaling loopt vooruit waarbij je iedere maand rond de 20e alvast de huurtoeslag van de maand erna krijgt uitbetaald. Alleen wanneer de 20e van een maand in het weekend valt, volgt pas op de maandag de uitbetaling. De uitbetaling van huurtoeslag in 2020 vindt plaats op de volgende datums:

 • Vrijdag 20 december 2019 (dit is de uitbetaling voor de maand januari 2020)
 • Maandag 20 januari 2020
 • Woensdag 20 februari 2020
 • Vrijdag 20 maart 2020
 • Maandag 20 april 2020
 • Woensdag 20 mei 2020
 • Maandag 22 juni 2020
 • Maandag 20 juli 2020
 • Donderdag 20 augustus 2020
 • Maandag 21 september 2020
 • Dinsdag 20 oktober 2020
 • Vrijdag 20 november 2020
 • December niet bekend

Zelfde dag geld op bankrekening

De overheid heeft speciale afspraken gemaakt met de banken over het moment dat de huurtoeslag op je rekening wordt bijgestort. Normaal gesproken zit er namelijk bij overschrijvingen vaak een dag vertraging tussen de uitbetaling en storting. Met huurtoeslag is dit niet het geval, het staat dezelfde dag nog op je rekening (dus voor middernacht). ING is zelfs nog sneller, zij storten de huurtoeslag al op je rekening voor 12.00 uur ’s middags.

Niet ontvangen?

Als je de huurtoeslag niet hebt ontvangen kunnen er meerdere redenen zijn. De meest voorkomende reden is dat je simpelweg geen recht meer hebt op huurtoeslag. Een ander veel voorkomende reden is dat de totale huurtoeslag voor het hele jaar zo laag is (lager dan € 60,-) waardoor er geen maandelijkse uitbetaling meer plaatsvind. In dat geval krijg je namelijk de huurtoeslag in één keer uitbetaald. Een derde reden kan zijn dat het verkeerde bankrekeningnummer bij de Belastingdienst bekend is. Het bankrekeningnummer kan worden gecontroleerd via Mijn Toeslagen. Zijn al deze redenen niet aan de orde? Via de gratis Belastingtelefoon (0800-0543) word je geholpen.

Recht op huurtoeslag

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet voldoen aan diverse voorwaarden. Onder andere je leeftijd, inkomen, huurprijs, eventuele toeslagpartner en woonsituatie spelen een rol. Maak gebruik van de rekentool van de Belastingdienst om snel en eenvoudig te berekenen of je recht hebt op huurtoeslag en hoe hoog het bedrag is dat maandelijks aan je wordt overgemaakt.

Bedrag Huurtoeslag

Het bedrag waarop je recht hebt is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De huurtoeslag is echter altijd lager dan de huurprijs die je betaalt.

Huurtoeslag aanvragen

Heb je recht op huurtoeslag en wil je hier aanspraak op maken? Je kunt huurtoeslag aanvragen via Mijn Toeslagen. Let op, hiervoor heb je een werkend DigiD account nodig. De toeslag gaat in vanaf de eerstvolgende 1e van de maand. Als er niks verandert loopt de huurtoeslag ook de jaren erna gewoon door. Het is mogelijk om met terugwerkende kracht huurtoeslag aan te vragen. Tot 1 september het jaar erna kan de aanvraag nog worden gedaan. In dat geval krijg je met terugwerkende kracht het totale bedrag ineens uitgekeerd.

Ontvang een melding

Ontvang voortaan een melding zodra de huurtoeslag weer wordt uitgekeerd. Meld je aan via: