A-merken en winkelketens
Home » Uitbetaling Belastingteruggave

Belastinggeld 2018: datum belastingteruggave

Last update: 14-05-2018

Voor veel mensen is het ieder jaar weer spannend wanneer ze de aangifte inkomstenbelasting indienen; moeten ze bijbetalen of krijgen ze geld terug? Als je recht hebt op geld terug dan is dat een meevaller die kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld de dure vakantieperiode. Maar wanneer krijg je het belastinggeld terug? En op welke datum is de belastingteruggave afgerond, heb je de aanslag binnen en staat het geld daadwerkelijk op je rekening? Kom te weten wanneer de uitbetaling van het belastinggeld plaatsvindt in 2018.

Wat is belastingteruggave?

Allereerst even wat uitleg over wat belastingteruggave, ook wel belastingteruggaaf, nu eigenlijk is. In Nederland betalen we belasting over diverse zaken, één daarvan is over bijvoorbeeld inkomsten uit werk. Gedurende het jaar kan het zijn dat je teveel of te weinig belasting hebt betaald en dit wordt berekend tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Doordat er diverse aftrekposten zijn (denk aan bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek) kan het zo zijn dat je teveel belasting hebt betaald en je dus geld terugkrijgt. Dit heet de belastingteruggave waarbij de Belastingdienst het teveel betaalde geld aan je overmaakt.

Aangifte inkomstenbelasting

Vanaf 1 maart 2018 kan men de aangifte inkomstenbelasting indienen over het kalenderjaar 2017. Wettelijk moet je de aangifte inkomstenbelasting indienen voor 1 mei 2018, dus 30 april is de laatste dag. Als het onmogelijk is om voor deze datum de aangifte inkomstenbelasting in te dienen kan er uitstel worden gevraagd en zal in de meeste gevallen de aangifte voor 1 september ingediend moeten zijn.

Uitbetaling volgt kort na ontvangst aanslag

Na het indienen van de aangifte krijg je een voorlopige en later definitieve aanslag waarmee duidelijk wordt of je geld moet betalen of terugkrijgt. Steeds vaker wordt er direct een definitieve aanslag gestuurd. Zodra je de aanslag hebt ontvangen duurt het meestal niet lang meer voor je het belastinggeld ook daadwerkelijk op je rekening hebt staan, vaak duurt dit namelijk minder dan één week.

Uitbetaling belastingteruggave 2018

Wanneer je het belastinggeld terugkrijgt is vooral afhankelijk van de datum dat je de aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. De overheid stimuleert burgers om tijdig de aangifte inkomstenbelasting in te dienen:

  • Wie aangifte doet voor 1 april 2018 mag verwachten dat de voorlopige of definitieve aanslag uiterlijk 1 juli 2018 binnen is. En dat betekent dus dat je het belastinggeld ook uiterlijk begin juli op je rekening hebt staan maar soms dus ook al (veel) eerder
  • Wie hierna aangifte doet, maar wel voor 1 mei 2018 kan in de meeste gevallen ook de aangifte verwachten voor 1 juli 2018. Echter kan dat niet gegarandeerd worden, de aanslag kan wat later volgen dan 1 juli
  • Wie aangifte doet na 1 mei 2018 kan de aangifte binnen drie maanden verwachten, maar ook deze termijn is niet gegarandeerd

Snelle terugbetaling belastinggeld

Het is dus niet mogelijk om extra snel het belastinggeld terug te krijgen. Het enige wat helpt is dus zo snel mogelijk na 1 maart 2018 de aangifte inkomstenbelasting in te dienen zodat je verzekerd bent dat je de aanslag zeker voor 1 juli 2018 ontvangt en dus ook snel het belastinggeld terugkrijgt.