Belastingteruggave

Datum uitbetaling belastinggeld 2020

Last update: 03-03-2020

Voor veel mensen is het ieder jaar weer spannend wanneer ze de aangifte inkomstenbelasting indienen; moeten ze bijbetalen of krijgen ze geld terug? Als je recht hebt op geld terug dan is dat een meevaller die kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld de dure vakantieperiode. Maar wanneer krijg je het belastinggeld terug? En op welke datum is de belastingteruggave afgerond, heb je de aanslag binnen en staat het geld daadwerkelijk op je rekening? Kom te weten wanneer de uitbetaling van het belastinggeld ongeveer plaatsvindt in 2020.

Wat is belastingteruggave?

Allereerst even wat uitleg over wat belastingteruggave, ook wel belastingteruggaaf, nu eigenlijk is. In Nederland betalen we belasting over diverse zaken, één daarvan zijn bijvoorbeeld de looninkomsten. Gedurende het jaar kan het zijn dat je teveel of te weinig belasting hebt betaald en dit wordt berekend tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Doordat er diverse aftrekposten zijn (denk aan bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek) kan het zo zijn dat je teveel belasting hebt betaald en je dus geld terugkrijgt. Dit heet de belastingteruggave waarbij de Belastingdienst het teveel betaalde geld aan je overmaakt.

Datum aangifte inkomstenbelasting

Vanaf 1 februari 2020 kan men de aangifte inkomstenbelasting indienen over het kalenderjaar 2019. Wettelijk moet je de aangifte inkomstenbelasting indienen voor 1 mei 2020, dus 30 april is de laatste dag. Als het onmogelijk is om voor deze datum de aangifte inkomstenbelasting in te dienen kan er uitstel worden gevraagd en zal in de meeste gevallen de aangifte voor 1 september ingediend moeten zijn.

Uitbetaaldatum bij aangifte voor 1 april 2020

Wanneer je het belastinggeld terugkrijgt is vooral afhankelijk van de datum dat je de aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. De overheid stimuleert burgers om tijdig de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Wie aangifte doet voor 1 april 2020(dus vanaf 1 maart tot en met 31 maart) mag verwachten dat de voorlopige of definitieve aanslag uiterlijk 1 juli 2020 binnen is. En dat betekent dus dat je het belastinggeld ook uiterlijk begin juli op je rekening hebt staan maar soms dus ook al (veel) eerder.

Uitbetaaldatum bij aangifte tussen 1 april en 1 mei 2020

Wie aangifte doet na 1 april 2020, maar wel voor 1 mei 2020 kan in de meeste gevallen ook de aangifte verwachten voor 1 juli 2020. Echter kan dat niet gegarandeerd worden, de aanslag kan pas in de loop van de maand juli volgen.

Uitbetaaldatum bij aangifte na 1 mei 2020

Wie aangifte doet na 1 mei 2020 kan de aangifte binnen drie maanden verwachten, maar deze termijn is niet gegarandeerd. Soms moet je dan dus zelfs wachten tot ergens in de loop van augustus of zelfs langer!

Definitieve aanslag ontvangen? Betaling volgt snel

Na het indienen van de aangifte krijg je een voorlopige en later definitieve aanslag waarmee duidelijk wordt of je geld moet betalen of terugkrijgt. Steeds vaker wordt er direct een definitieve aanslag gestuurd. Zodra je de aanslag hebt ontvangen duurt het meestal niet lang meer voor je het belastinggeld ook daadwerkelijk op je rekening hebt staan, vaak duurt dit namelijk minder dan één week. Maximaal wordt gerekend met vijf werkdagen.

BPM en Motorrijtuigenbelasting uitgezonderd

De hantering van één week voordat het geld op de rekening staat geldt niet voor de teruggave van alle soorten belastingen. In het geval van motorrijtuigenbelasting of BPM wordt maximaal vier weken aangehouden.

Samengevat

Bovenstaande is nogmaals samengevat in onderstaande tabel:

Dag indienen belastingaangifte Reactie Belastingdienst (aanslag ontvangen) Geld op rekening
1 maart tot en met 31 maart Uiterlijk voor 1 juli Binnen 5 werkdagen na ontvangst aanslag, teruggave motorrijtuigenbelasting en BPM kan tot vier weken duren
1 tot en met 30 april Het streven is voor 1 juli, maar dit is niet gegarandeerd. Volgt sowieso in de loop van juli Het streven is binnen 3 maanden na indienen belastingaangifte, dus de uitbetaling zal uiterlijk in de loop van juli zijn
1 mei en later Het streven is om alles af te handelen binnen 3 maanden na indienen belastingaangifte Je ontvangt het geld mogelijk pas in augustus of nog later

Snellere terugbetaling belastinggeld onmogelijk

Het is niet mogelijk om extra snel het belastinggeld terug te krijgen. Het enige wat helpt is dus zo snel mogelijk na 1 maart 2020 de aangifte inkomstenbelasting in te dienen zodat je verzekerd bent dat je de aanslag zeker voor 1 juli 2020 ontvangt en dus ook snel het belastinggeld terugkrijgt.

Wanneer krijg je belastinggeld terug?

Kortweg gezegd krijg je geld terug wanneer je meer belasting hebt betaald dan wettelijk vereist is. Dit is vaak het geval wanneer je recht hebt op het gebruik maken van aftrekposten zoals ziektekosten, studiekosten, betaalde lijfrentepremies en natuurlijk hypotheekrenteaftrek.

Contact Belastingdienst

Mocht je er niet uitkomen of vragen hebben dan kan altijd contact worden opgenomen met de Belastingdienst. De Belastingdienst is gratis bereikbaar via het telefoonnummer 0800-0543. De Belastingdienst is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Het heeft overigens geen zin om te bellen om te vragen waarom het belastinggeld nog niet is overgemaakt, hier zullen de telefonisten geen antwoord op kunnen geven.