Kindgebonden Budget

Wanneer uitbetaling 2020?

Last update: 18-12-2019

Het laten opgroeien van kinderen is een dure aangelegenheid. De overheid stimuleert het krijgen van kinderen middels onder andere Kinderbijslag en het Kindgebonden Budget. Het Kindgebonden Budget is een extra toeslag voor de mensen met een lager inkomen. Wanneer je voldoet aan diverse voorwaarden kan je iedere maand aanspraak maken op het Kindgebonden Budget. Kom meer te weten over het Kindgebonden Budget waaronder informatie over wat iedere maand van 2020 de uitbetaaldatums zijn, hoeveel dagen het duurt voordat het geld op je bankrekening is gestort, het bedrag van het Kindgebonden Budget, wat de voorwaarden zijn en hoe je de toeslag aanvraagt.

Kindgebonden Budget

De overheid probeert mensen en gezinnen met lage inkomens financieel bij te staan middels zogenoemde toeslagen. Toeslagen zijn een vorm van financiële tegemoetkoming. Een van de toeslagen die Nederland kent is het Kindgebonden Budget. Het Kindgebonden Budget is vergelijkbaar met Kinderbijslag; een financiële tegemoetkoming voor het laten opgroeien van kinderen jonger dan 18 jaar. Maar waar (bijna) iedereen met kinderen onder de 18 recht heeft op Kinderbijslag geldt dat Kindgebonden Budget alleen is weggelegd voor mensen met een lager inkomen.

Betaaldatum 2020

Het Kindgebonden Budget wordt een keer per maand uitbetaald door de overheid. Vooraf staan de betaaldatums al vast en iedere rechthebbende kan dan ook op dezelfde datum het geld verwachten. De overheid hanteert telkens de 20e als betaaldatum, maar wanneer deze dag op zaterdag of zondag valt wordt de uitbetaling uitgesteld tot de maandag erna. De uitbetalingsdatum van het Kindgebonden Budget vindt in 2020 daarom plaats op de volgende dagen en datums:

 • Vrijdag 20 december 2019 (dit is de uitbetaling voor de maand januari 2020)
 • Maandag 20 januari 2020
 • Woensdag 20 februari 2020
 • Vrijdag 20 maart 2020
 • Maandag 20 april 2020
 • Woensdag 20 mei 2020
 • Maandag 22 juni 2020
 • Maandag 20 juli 2020
 • Donderdag 20 augustus 2020
 • Maandag 21 september 2020
 • Dinsdag 20 oktober 2020
 • Vrijdag 20 november 2020
 • Maandag 21 december 2020

Direct op bankrekening

Wie ooit geld overschrijft naar een andere bankrekening is vast wel bekend met het feit dat het vaak één werkdag duurt voordat het geld op de andere rekening staat. Omdat de overheidstoeslagen zoveel mensen aangaat en omdat het om zulke grote bedragen gaat heeft de overheid afgesproken met de banken dat deze het geld nog dezelfde dag overmaken. Dat betekent dat je het Kindgebonden Budget nog dezelfde dag voor middernacht op je bankrekening hebt staan. ING schrijft het geld zelfs al voor 12.00 uur in de middag bij.

Geld niet ontvangen?

Het is natuurlijk niet prettig wanneer je rekent op het Kindgebonden Budget, maar dat het geld niet wordt overgemaakt. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor het uitblijven van het geld. Controleer via Mijn Toeslagen eerst of je wel recht hebt op het geld en of het bankrekeningnummer goed staat ingesteld. Bij zeer lage bedragen van enkele euro’s per maand kan het ook zo zijn dat het Kindgebonden Budget slechts eenmaal per jaar wordt overgemaakt. Als dit alles niet werkt kan er gratis worden gebeld met de Belastingtelefoon (0800-0543).

Wanneer recht op Kindgebonden Budget?

Kindgebonden Budget is geen standaard toeslag. Alleen wanneer je voldoet aan verschillende eisen heb je recht op Kindgebonden Budget. Het inkomen speelt de meest voorname rol omdat het Kindgebonden Budget een toelage is voor de lagere inkomensgroepen. Het is via deze rekentool eenvoudig om zelf uit te rekenen of je wel of niet recht hebt op Kindgebonden Budget. Ook het maandbedrag kan je direct uitrekenen.

Kindgebonden Budget aanvragen

In tegenstelling tot de meeste andere toeslagen hoef je voor Kindgebonden Budget meestal geen actie te ondernemen omdat je vanzelf bericht krijgt wanneer je er recht op zou hebben. Wanneer dit niet automatisch gaat kan je Kindgebonden Budget aanvragen via Mijn Toeslagen (inloggen met DigiD). Kindgebonden Budget voor een bepaald jaar kan tot 1 september van het jaar erna met terugwerkende kracht worden aangevraagd. In dat geval zal je het bedrag van het voorgaande jaar ineens krijgen uitbetaald.

Direct op de hoogte van de volgende uitbetaling?

Door je aan te melden ontvang je voortaan maandelijks een berichtje als er weer wordt uitbetaald: