Koopzegels sparen

Vergelijking supermarkten

Last update: 29-01-2020

De kans is groot dat je regelmatig boodschappen doet bij een van de grote supermarktketens in Nederland. Iedereen kent de vraag wel van de dame of heer achter de kassa: ‘spaart u ook koopzegels’? Wist je dat je veel geld laat liggen door de koopzegels af te slaan? Koopzegels sparen is namelijk een handige manier om tientallen euro’s te verdienen. De bekendste koopzegelprogramma’s zijn van AH, Jumbo, Plus en Coop. We hebben de verschillende supermarkten vergeleken op de kosten, opbrengsten en rendement van de koopzegels.

Koopzegels

Het sparen van koopzegels bestaat al vele tientallen jaren. Tijdens het afrekenen koop je koopzegels bij die je kunt sparen in een spaarboekje. Zodra het spaarboekje vol is lever je het in bij de supermarkt en krijg je er geld voor. Doordat een volle spaarkaart meer waard is dan de losse zegels die je hebt gekocht maak je er winst op. Hierdoor heb je dus eigenlijk korting gekregen op je boodschappen die je doet bij de supermarkt. Toch zitten er aardig wat verschillen tussen de koopzegelacties van de verschillende supermarkten.

Sparen koopzegels

Koopzegels kunnen worden gespaard bij enkele van de meest bekende supermarktketens van Nederland. Afhankelijk van hoeveel euro boodschappen je doet kan je een bepaald aantal koopzegels sparen:

 • Plus: 1 koopzegel per € 1,- boodschappen
 • AH: 1 koopzegel per € 1,- boodschappen
 • Jumbo: 1 koopzegel per € 1,- boodschappen
 • Coop: 1 koopzegel per € 0,50 boodschappen

Kosten koopzegels

In het geval van koopzegels gaan de kosten voor de baten uit. Je moet namelijk eerst de koopzegels kopen. Dit kan tijdens het afrekenen aan de kassa. De kosten van de koopzegels per supermarkt zijn:

 • Plus: € 0,02 per koopzegel
 • AH: € 0,10 per koopzegel
 • Jumbo: € 0,10 per koopzegel
 • Coop: € 0,05 per koopzegel

Volle spaarkaart

Het doel van het sparen van de koopzegels is natuurlijk om de spaarkaart vol te krijgen. De spaarkaarten verschillen qua grootte per supermarktketen. Hierdoor varieert ook het geinvesteerde bedrag per spaarkaart. Onderstaand is vermeld hoeveel koopzegels er gespaard moeten worden voordat het spaarboekje vol is inclusief wat een volle spaarkaart dus heeft gekost:

 • Plus: 200 koopzegels (€ 4,- investering)
 • AH: 490 koopzegels (€ 49,- investering)
 • Jumbo: 250 koopzegels (€ 25,- investering)
 • Coop: 500 koopzegels (€ 25,- investering)

Opbrengst volle spaarkaart

Wanneer je bovenstaande getallen ziet lijkt het erop dat AH erg duur is en het sparen van koopzegels daar niet verstandig is. Je moet echter de investering niet te zwaar meerekenen, want het gaat om wat een volle spaarkaart oplevert. De opbrengst van een volle spaarkaart bedraagt namelijk:

 • Plus: € 6,- per volle spaarkaart
 • AH: € 52,- per volle spaarkaart
 • Jumbo: € 26,- per volle spaarkaart
 • Coop: € 26,- per volle spaarkaart

Winst in euro’s

Nu de opbrengst bekend is kan ook worden berekend wat de winst in euro’s is voor het bijeensparen van een volle spaarkaart koopzegels:

 • Plus: € 2,- per volle spaarkaart
 • AH: € 3,- per volle spaarkaart
 • Jumbo: € 1,- per volle spaarkaart
 • Coop: € 1,- per volle spaarkaart

Rente

Nu lijkt ineens weer AH het beste spaarprogramma te hebben, want daar maak je € 3,- winst per volle spaarkaart. Dit is echter ook weer iets te kort door de bocht, want de inleg bij AH was natuurlijk ook flink hoger. Het is al zuiverder om te kijken naar de rente die het oplevert door te investeren in koopzegels. De rente is te berekenen door de opbrengst te vergelijken met de investering. De rente geeft aan hoeveel meer je geïnvesteerde geld is waard geworden:

 • Plus: 50,0% rente
 • AH: 6,1% rente
 • Jumbo: 4,0% rente
 • Coop: 4,0% rente

 

Zoals je ziet in bovenstaand overzicht blijkt Plus verreweg de beste rente te hebben. Je geïnvesteerde euro wordt daar namelijk maar liefst 50% meer waard. Vergelijk dat maar eens met de spaarrente op je bankrekening!

Maximale rendement

Toch zijn we er nog niet helemaal. Rente is natuurlijk een belangrijk punt, maar je bent wel gebonden aan een maximum aantal euro dat je kunt investeren. Je kunt namelijk niet onbeperkt koopzegels bijkopen, want je kunt er maar 1 bijkopen per euro boodschappen die je besteed (bij Coop 1 per € 0,50 boodschappen). Kortom, waar schiet het sparen het meest op met het oog op de beperkingen die je hebt qua aantal bijkoopbare koopzegels. Onderstaand is een rekenvoorbeeld uitgewerkt waarbij voor € 5.000,- per jaar boodschappen wordt gedaan bij de supermarkten:

 • Plus: € 5.000 is 5.000 koopzegels is 25 spaarkaarten. Het maximale rendement is dan 25 spaarkaarten x € 2,- winst = € 50,-
 • AH: € 5.000 is 5.000 koopzegels is 10,2 spaarkaarten. Het maximale rendement is dan 10,2 spaarkaarten x € 3,- winst = € 30,61,-
 • Jumbo: € 5.000 is 5.000 koopzegels is 20 spaarkaarten. Het maximale rendement is dan 20 spaarkaarten x € 1,- winst = € 20,-
 • Coop: € 5.000 is 10.000 koopzegels is 20 spaarkaarten. Het maximale rendement is dan 20 spaarkaarten x € 1,- winst = € 20,-

Samenvatting

Het meeste geld kan je verdienen bij Plus. Daar zijn de prijs per bijgekochte koopzegel en de investering het laagst, maar de rente en het maximale rendement het hoogst. En om die laatste twee draait het natuurlijk.

Reactie plaatsen

Reacties

frans klaus
4 jaar geleden

maar als het gemiddelde prijspeil vsn de Plus 2% hoger is dan dat van ah ben ik voor de zelfde boodschappen geen € 5.000 kwijt maar € 5.100!
Dus dan geef ik € 100 uit om krap € 20 meer te winnen. Slechte ruil

A.M. Heijmans
4 jaar geleden

Mooie berekening. Maar klopt volgens mij helemaal niet. Immers als je bijvoorbeeld voor 50 euro per week boodschappen doet en elke keer als een kaart vol is deze inwisselt, krijg je heel andere getallen. Je investeert dan namelijk bijvoorbeeld bij Plus het hele jaar 4 euro (eigenlijk 2, want je begint elke maand met 0 euro en dat loopt op tot 4 euro, dus gemiddeld twee euro, maar dat maakt het nog ingewikkelder, dus houden we even 4 euro aan). Je ontvangt dan elke maand 6 euro voor de volle kaart. Dat is op jaarbasis 24 euro winst (6 euro minus 4 euro), dus een rentepercentage van 600 % !! Maar dat is niet waar, want je begint met 0 euro winst en eindigt het jaar met 24 euro winst, dus gemiddeld 12 euro winst, dus 300 % echte winst op jaarbasis. Ook voor de andere winkels is op deze manier een aardig percentage te behalen (AH 14,76 winst per jaar, Jumbo 9,60 winst per jaar, Coop 9,60 winst per jaar). De kunst is: de kaarten direct inleveren als ze vol zijn! Dan behaal je het hoogste rendement.

Hennie
5 jaar geleden

Oja...bij de AH kun je dus zegels kopen op cadeaukaarten en ook op tabak. Bij de meeste andere winkels niet. Stoppen met roken zou me trouwens vele malen meer geld opleveren dan zegels sparen. Afgezien van de gezondheidswinst. Tsja..

Hennie
5 jaar geleden

Ik koop bij de AH cadeaukaarten. Die kin je met koopzegels kopen. Met die cadeaukaart kun je dan de boodschappen betalen en dan ook (weer) koopzegels nemen. Zo kun je op iedere euro 2 zegels kopen ipv 1. Het rendement wordt niet hoger maar je spaart wel 2x zo snel.

Feline
4 jaar geleden

Helaas kan dit niet meer!

Gerrit
5 jaar geleden

Vertekend beeld, als je nl. uitgaat van het feit dat de besteding aan boodschappen hetzelfde is in iedere winkel, heb je als investering bij 200 Euro aan boodschappen bij de plus maar 4 Euro uitgegeven en 2 Euro winst (= 50%) en dat is het meest in percentage, maar bij de jumbo heb je 100 Euro uitgegeven en 4 Euro winst (= 4%) maar in geld bij gelijke boodschappen is dat wel 2 keer zo veel.
Dus als je het geld op korte termijn kunt missen, is dat een veel betere investering

GJ
5 jaar geleden

€200,- bij de Jumbo is €20 aan zegels. 4% van €20 is dan € 0,80. Dat is 2,5 keer minder als de Plus!

Yvonne
5 jaar geleden

Ik spaarde eerst ook zegels van de Plus, maar bij mijn kleine bestedingen kwam het vaak zo uit dat bij aankoop van zegels de afronding naar boven uitviel, terwijl zonder aankoop van zegels de afronding naar beneden zou zijn uitgevallen. Dus alleen bij 'n pinbetaling blijft de zegel even duur, maar bij contante betaling kan die zomaar 5 cent kosten i.p.v. 2 cent en is het dus helemaal niet voordelig, je kunt er zelfs op verliezen. Mijn mening is dan ook dat het spaarplan van de Plus alleen aantrekkelijk is als je altijd voor grotere bedragen boodschappen doet, hetgeen niet zo is bij de Jumbo en bij AH.

Miekje
5 jaar geleden

Jammer dat niet alle filialen van de Jumbo hier aan meedoen.
Is er ook een overzicht welke filialen wel er aan mee doen?

Marleen
5 jaar geleden

Het laatste overzicht geeft toch een vertekend beeld:
de 5000 zegels van Plus kosten maar 100,00 Euro en daar krijg je 50 Euro winst voor, terwijl de zegels van AH 500,00 Euro!! hebben gekost en die leveren je maar 30,61 Euro op. Volgens jullie overzicht lijkt het of er maar 20 Euro verschil in zit, maar dat is niet zo. Je moet ook kijken wat ze hebben gekost, niet alleen aan boodschappen. Plus heeft echt heel veel opbrengst. Vind alleen de boodschappen vaak duurder.

gerda
5 jaar geleden

bij ah klop nog niks van,5 euro boodschappen,4 zegels,en ga zo maar door.aan het eind vd rit heb je die 3 euro winst toch echt wel zelf betaald.

Magret
6 jaar geleden

Hallo jumbo

Ik heb een vraag waarom kun je niet bij elk filiaal koopzegels kopen bijvoorbeeld in Cuijk kon ik geen koopzegels kopen en het kassa personeel wist er ook niks van en keken me raar aan
Er wordt toch bij elke jumbo koopzegels verkocht dacht ik graag heb ik een reactie terug van jullie
Vriendelijke groeten

Magret