Museumkaart: gratis musea bezoeken

Last update: 20-02-2020

Als je regelmatig een museum bezoekt is het een goede keuze om een Museumkaart te kopen. Een Museumkaart, ook wel bekend onder de oude benaming Museumjaarkaart, geeft eigenaren recht op het onbeperkt bezoeken van honderden musea. Bijna alle musea die Nederland rijk heeft zijn aangesloten bij de Museumkaart en hiertoe behoren tal van internationaal gerenommeerde musea. Voor een vast en laag bedrag per jaar heb je al een Museumkaart. Kom meer te weten over de Museumkaart waaronder informatie over kosten en verkooppunten, deelnemende musea en acceptanten, geldigheid en voorwaarden.

Museumkaart

De Museumkaart is een concept waarbij zich ruim 1 miljoen mensen hebben aangesloten. Het is dan ook ween uniek en bijzonder concept waarmee je voor een vast laag bedrag gratis toegang hebt tot zowat alle musea in Nederland. Met de Museumkaart kan je zo vaak je wilt maar liefst 400 musea bezoeken. De aanschafkosten van de Museumkaart worden verdeeld onder de deelnemende musea waardoor ze toch hun inkomsten hebben. Door de Museumkaart is het museumbezoek in Nederland aanzienlijk groter geworden waardoor meer musea blijvend bestaansrecht hebben afgedwongen. De drempel voor een museumbezoek is tevens aanzienlijk verlaagd wat positief is voor onze vaderlandse cultuur.

Kosten Museumkaart

Om de musea gratis te bezoeken zal eenmalig een Museumkaart gekocht moeten worden. De kosten per jaar zijn afhankelijk van het type Museumkaart dat je kiest. De kosten zijn als volgt:

  • Volwassenenkaart: € 64,90 per jaar
  • Jongerenkaart (13 tot en met 18 jaar): € 32,45 per jaar
  • Kidskaart (tot en met 12 jaar): € 32,45 per jaar

Verkooppunten

De Museumkaart kan eenvoudig via iDeal worden gekocht via de website van de Museumkaart. Ook zijn er circa 160 musea waar de Museumkaart gekocht kan worden, dit zijn meestal de grotere musea.

Acceptanten Museumkaart

In totaal geeft de Museumkaart recht op gratis toegang tot meer dan 400 musea. Op deze pagina vind je een overzicht van alle acceptanten van de Museumkaart, opgesplitst per provincie en gemeente. Ook is er een alfabetisch overzicht van alle acceptanten te raadplegen. 

Bekende musea

Tot de deelnemende musea behoren vele internationaal bekende musea zoals het Rijksmuseum, het Hermitage, Boijmans van Beuningen, Naturalis, Oorlogsmuseum Overloon, het Van Abbemuseum, het Van Gogh Museum, enzovoorts. De lijst met bekende musea is zeer uitgebreid en te lang om hier in zijn geheel te tonen. Maar ook de onbekendere musea zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Vaak hebben de meer onbekende musea bijzondere, unieke en verrassende collecties.

Persoonlijke kaart

De Museumkaart is strikt persoonlijk en daardoor ook niet overdraagbaar aan vrienden, familie of andere personen. Nieuw afgegeven Museumkaarten zijn ook voorzien van een pasfoto. Het is ook noodzakelijk dat je de Museumkaart meeneemt tijdens een museumbezoek want een kopie ervan is onvoldoende om te dienen als entreebewijs.

Geldigheid

De geldigheid van een Museumkaart bedraagt 1 jaar. De uiterste geldigheidsdatum is weergegeven op de voorzijde van het pasje (geprint of middels een sticker). Via ‘Mijn Museumkaart’ kan je inloggen op je eigen portal en ook altijd de geldigheidsdatum controleren.

Besparing

Wanneer je ziet dat een gemiddeld museumbezoek al snel tussen de € 10 en € 20,- kost leert een snelle rekensom dat je al binnen enkele museumbezoekjes de kosten voor de Museumkaart hebt terugverdiend. Na enkele keren een museum bezoeken begin je dus al met geld besparen.