Solden België

Datum winter en zomer

Last update: 10-9-2019

In Nederland zijn we gewend aan het feit dat de winkels allemaal voor zichzelf mogen bepalen wanneer ze uitverkoop houden. Bij onze zuiderburen hebben ze een wat striktere regulering en liggen de datums vast. De uitverkoop in België heet de solden, maar ook namen als koopjes hoor je regelmatig voorbijkomen. Het fijne aan de vaste datums die in België gelden is dat je exact weet wanneer je dus bij iedere winkel terecht kunt in verband met de solden. Kom meer te weten over de Belgische uitverkoop van mode, schoenen en kleding en vooral wanneer ze plaatsvinden in 2020.

Solden

De term solden zegt in Nederland misschien niet zoveel, maar in België is het de meest gebruikte benaming voor de sale oftewel de uitverkoop van mode. En omdat shoppen in het buitenland vaak een stuk spannender aanvoelt is het absoluut een aanrader om een leuke Belgische stad te bezoeken tijdens de solden. Ook in België zijn de kortingen soms enorm tijdens de solden.

Vaste datums

Het is in België niet toegestaan voor winkels om zomaar een datum te kiezen voor de solden. Sterker nog, de datum dat de solden begint en ook weer eindigt liggen vast middels wetgeving. Twee keer per jaar mogen winkels uitverkoop houden van 3 tot en met 31 januari en van 1 tot en met 31 juli. In sommige gevallen kan er licht worden afgeweken van de datum. Wanneer de eerste dag van de solden op een zondag valt mogen winkels op de zaterdag ervoor starten, oftewel op zaterdag 2 januari of op zaterdag 30 juni. De periode voor het begin van de solden is er de sperperiode waarbinnen winkeliers geen aankondigingen mogen maken over de aankomende solden. Consumenten kunnen daardoor beter in de gaten houden of de prijzen niet eerst worden opgevoerd waarna ze tijdens de solden weer omlaag gaan.

Datum solden 2020

In het kalenderjaar 2020 vindt de solden plaats van:

  • Vrijdag 3 tot en met vrijdag 31 januari 2020
  • Dinsdag 1 juli – dinsdag 31 juli 2020

Wintercollectie en zomercollectie

Zoals je kunt zien aan de datums van de solden zit er een half jaar tussen de twee uitverkoopperiodes. Je kunt grofweg zeggen dat de solden in januari vergelijkbaar is met de wintersale en de solden in juli met de zomersale. Tijdens de wintersolden koop je voordelig winterkleding en wintermode en tijdens de zomersolden dan weer zomerkleding en zomermode.

Deelnemende winkels

Winkels zijn uiteraard niet verplicht om mee te doen aan de solden, maar in de praktijk doen de meeste grote modeketens wel mee. Het is voor hen een kans om op een snelle manier de oude collecties te verkopen waardoor de nieuwe collectie vlotjes in de schappen kan komen te liggen. En voor de shoppers is het natuurlijk een kans om vele tientallen procenten korting te krijgen. Een handzaam overzicht van de sale per winkelketen is samengevat op de pagina Mode kopen tijdens de Sale: welke winkels houden uitverkoop.

Hele jaar door uitverkoop

En mocht je een bezoek aan België willen brengen buiten de vaste periodes van de solden hoef je niet te treuren. In België hebben ze ook enkele fijne outlets waar het hele jaar door voordelige mode gekocht kan worden. Onder andere het Maasmechelen Shopping Center is een bekende en grote outlet waar de beste modemerken vertegenwoordigd zijn.

Ontvang een melding

Als je graag een melding wilt ontvangen zodra de solden in België weer is begonnen kan je je aanmelden via deze button: