Wintersale 2020 - 2021

Wanneer start uitverkoop?

Last update: 19-06-2020

De meest handige uitvinding ooit is natuurlijk niet het vuur of de auto maar de uitverkoop van mode. Ok, dat is misschien wat overdreven, maar de uitverkoop van mode en kleding is wel een erg leuke periode. De meer bekende term is sale en deze vindt bij de meeste modewinkels minimaal twee keer per jaar plaats. De meest populaire is de wintersale, vooral ook omdat de wintersale deels samenvalt met feestdagen zoals Kerst en Oud en Nieuw. Door de wintersale krijg je de kans om, nog voor de koudste maanden van het jaar echt beginnen, je wintergarderobe compleet te maken. De jaarlijkse wintersale vindt altijd in dezelfde periode plaats.

Wintersale

Wintersale is een marketingterm voor de uitverkoop van winterkleding en –mode. Omdat winkels in de maand februari alweer de lentecollectie in de schappen wil hebben liggen, worden in de periode daarvoor de wintercollecties extra snel verkocht. Maar om kleding en mode sneller te kunnen verkopen dan normaal zullen de prijzen omlaag moeten. En daarvoor wordt dus de sale gebruikt, waarbij middels kortingen de wintercollecties worden aangeprezen. De wintersale beperkt zich niet alleen tot de winkels, ook webwinkels doen vrolijk mee aan het modefenomeen.

Datum begin wintersale 2020/2021

De wintersale is een periode die verdeeld over twee jaren plaatsvindt. In de maand december starten de meeste winkels en de uitverkoop houdt ongeveer aan tot en met de maand januari. Zeer veel modewinkels beginnen de dag na Kerst met de sale, oftewel 27 december 2020. Maar ook een aanzienlijk deel laat de wintersale al eerder in december starten. Winkels stoppen met de sale wanneer ze hun doel hebben bereikt, namelijk het uitverkopen van de oude collectie. Dit moment zal meestal eind januari 2021 worden bereikt. Soms gaat de wintersale nog door tot in de maand februari.

Deelnemende winkels

Een percentage van deelnemende winkels is lastig te benoemen, maar het overgrote deel van alle modewinkels doet mee aan de wintersale. Je ziet het bijvoorbeeld aan de winkelstraten die in de maanden december en januari uitpuilen met borden en aanplakbiljetten waarop staat dat er uitverkoop of sale is. Tot de deelnemende winkels behoren in ieder geval ook bijna alle A-merken en topwinkels waaronder bijvoorbeeld H&M, Zara, Mango, Bonprix, Zalando, River Island, CoolCat, Forever 21, enzovoorts. Steeds meer modewinkels hebben op de online webshop een deel ingericht voor saleproducten, het hele jaar door! Je kunt dus 365 dagen per jaar met korting mode shoppen bij tal van bekende webwinkels.

Welke kleding in de uitverkoop?

Je hoort al aan de naam wintersale dat het gaat om winterkleding en –mode die in de uitverkoop gaat. De wintersale is dus perfect om voordelig truien, winterjassen, shawls, broeken, dassen, laarzen, enzovoorts te scoren.

Korting loopt op tijdens sale

De korting die krijgt op mode, schoenen en andere kleding tijdens de wintersale ligt ongeveer tussen de 20 en 70 procent. Winkels beginnen vaak met lagere kortingen waarna de meest populaire mode- en kledingstukken vaak als eerst worden verkocht. Hoe langer een kledingstuk onverkocht blijft, hoe hoger de korting wordt opgevoerd. Zodra het grootste deel van de oude collectie is verkocht willen de winkels de overgebleven stukken echt heel graag verkopen. Soms loopt de korting dan wel op tot maar liefst zeventig procent of nog hoger. Lang wachten met je aankopen betekent dus hogere kortingen, maar het gevaar dat de meest geliefde kledingstukken op het eind al zijn uitverkocht is zeer aanzienlijk. Je ziet ook vaak dat op het eind van de uitverkoop vooral de ‘moeilijke’ maten overblijven.

Overige sale

Mocht je de wintersale hebben gemist dan hoef je niet te treuren. Ieder jaar doen zich diverse uitverkoopperiodes voor: